Baner

Rock u Ladimirevcima

Tajno ime

Datum objave: 3.travnja 2013

Rodili su se 2009. godine, iako u nekom drugom izdanju i sa drugim licima ovaj ladimirevački bend prošao je puno svirki u Valpovštini i Slavoniji. Danas iz originalne postavke ostao je samo Leon, a „neki novi klinci“ zauzeli su svoje mjesta na pozornici. Sa prepoznatljivim repertoarom hrvatskog i stranog rocka ovaj mlađahni, svemirski poznati bend svima je zapeo za oko. Tko su ovi likovi, tko tu svira, tko tu pjeva, odakle dolaze? Lea svira klavijature i brine se za make up benda, Branimir pjeva i svira bas. David udara u bubnjeve i pjeva, a Mate vješto solira na gitari. Kao najiskusniji član benda, gitarist Leon je šef i svi ga „slušaju“, posebno Branimir i David. Možda ne znate ali prvi rock bend u Ladimirevcima osnovan je daleke 1966. godine pod nazivom „Tinejđeri“. Ovi novi tinejđeri imaju znanja, volje i solidnu opremu. Želja im je napraviti autorske pjesme pa onda u boj. Možda ih sutra gledamo na CMC-u i MTV-u, ili na Slavonskom Veselju.

Više...

 

VIS «TINEJĐERI»

Samo su tri godine prošle kako su Ladimirevci dobili električnu energiju, a već se u mjestu pojavio prvi rock band. Bili su to legendarni „Tinejđeri“, koji su tijekom tri godine svoga djelovanja – od 1966. do 1969. godine, u Ladimirevcima uveli nove kulturne obrasce i okončali doba kola, prela i čijala kao društveno prihvatljivoga okupljanja mladih. Naime, do tada su se takozvane „zabave“ održavale u mjesnom vatrogasnom domu uz svirku tamburaša, violine i harmonike, te glazbeni repertoar narodnjačkog tipa. Djevojke su bez iznimke dolazile u pratnji svojih majki ili baka, koje su pomno pazile kojemu će od momaka dopustiti plesove u paru.

„Tinejđeri“ uvode svojom „električnom“ glazbom pojačanom ručno rađenim pojačalima i zvučnicima, te modernim ritmovima beata i rock and rolla, potpuni kulturološki šok, jer majke i bake napuštaju poprište ostavljajući mladež da se zabavlja sama, obzirom da nisu mogle podnijeti „strašnu galamu“. Slična situacija događala se s većom ili manjom vremenskom zadrškom i po ostalim mjestima Valpovštine gdje su nastupali naši „bitnici“, kako su sebe tada nazivali.

Više...

 

VIS «LEONI»

Samo nekoliko godina nakon što su «Tinejđeri» prestali s djelovanjem u Ladimirevcima se pojavio novi rock band – bili su to «Leoni». Grupa je prvi nastup imala u ladimirevačkom vatrogasnom domu za Uskrs 1972. godine. Ovaj sastav aktivno djeluje sve do 1975. godine i obilježava «zlatno doba» kulturno-zabavnoga života ladimirevačke mladeži. Sastav u Ladimirevcima svira u svim blagdanskim prigodama, ali i vikendima, pa selo postaje poznato po najboljem «plesnjaku» u okolici. Tih godina mladež iz okolnih mjesta Valpovštine hrli vikendima u Ladimirevce na svirku koja se održavala većinom u vatrogasnom domu, ali i u gostionici «Kod Bajice». Omladinska organizacija je tih godina organizirala i prve gitarijade, na koje dolaze bandovi iz Valpova, Belišća i Osijeka.

Više...

 

BEND «LEONI» - tekst člana grupe

Sve je počelo daleke 1970. godine. Moj kum Stjepan Glavica i ja slušajući razne bendove, a završavali smo srednju školu, došli smo na ideju da osnujemo bend. U Ladimirevcima je bio bend „Tinejdžeri“, ali su dečki prestali svirati zbog raznih razloga, pa je tako ostao neispunjen prostor. Budući da ni jedan bend ne može bez pratnje (dakle basa i ritma), odredili smo da ću ja svirati bas gitaru, a Ivica Grgić (Hanzo) ritam. Nas smo dvojica svirali u tamburašima osnovne škole gdje nas je vježbao sad već pokojni Perica Kranjčević. Dakle, ostala je solo gitara koju će, naravno, svirati moj kum Stjepan Glavica. Za početak solo dionice svirao je na harmoniju svoga oca koji je svirao u crkvi, a kojeg je on promijenio za novi pa je stari harmonij bio slobodan. Hanzo je imao klasičnu gitaru pa je na nju stavio magnete da je pretvorimo u električnu. Ja sam kupio bas gitaru od člana benda „Tinejdžeri“ koji su svirali prije nas, Đuke Zemljaka, a kum je s vremenom kupio novu solo gitaru.

Više...

 

VIS «CRNA RUPA»

Članove ovoga banda činila je nova generacija klinaca koji su potekli iz krila kulturno-umjetničkog društva «Šokadija» Ladimirevci, gdje su prve note naučili u tamburaškom sastavu, a također su prvi prostor za vježbanje dobili u prostorijama Društva. Ova grupa pojavila se 1980. godine i djelovala je do 1982. godine. Bilo je to razdoblje «Poleta», «novoga vala», «Bijeloga dugmeta» i obnove kulturne živosti u Ladimirevcima, kada je i tadašnji KUD u naponu stvaralačke snage i broji stotinjak članova.

Početak javnoga djelovanja sastava obilježila je afera s imenom banda, naime prvotno ime grupe je trebalo biti «INRI» i kada je prvi plakat s ovim imenom osvanuo na zgradi tadašnjega komiteta Saveza komunista u Valpovu, digla se poprilična politička bura. Stoga su se članovi banda odlučili na promjenu imena koje bi im i nadalje garantiralo medijsku pažnju i avangardnost – tako je nastala «Crna rupa».

Više...

 

Siniša Jakopiček o CRNOJ RUPI

Rock glazba kao jedan od dominantnih medija izražavanja mladalačkih emocija, razmišljanja i bunta, osvajao je svijet u drugoj polovici 20. stoljeća. Na sreću tadašnje mladeži, plima te izuzetne glazbe i fenomena nije zaobišla naše prostore. Kako je to izgledalo 1980. u Ladimirevcima nije lako opisati u nekoliko rečenica. Osobito je nemoguće komprimirati tadašnja gibanja na domaćoj i stranoj rock sceni koja je u to vrijeme bila izrazito naglašena snažna brza, utjecajna i nadasve zanimljiva i nadahnjujuća. Nas nekolicina adolescenata, ponesena duhom tada aktualnoga novog vala, u zgradi DVD-a Ladimirevci započeli smo sa probama. I uz tehničke poteškoće, a tada nije bilo music shop-ova, atmosfera tih večeri bila je i danas nezaboravna. Zanimljivosti zbivanja posebno govori i činjenica da su već i same probe privlačile publiku. Bubanj, električni bas, mikrofoni, distorzirana električna gitara, bili su nama, tada noviteta željnim sedamnaestogodišnjacima, svijet potpuno nov, drugačiji od svega što se do tada mogle sresti u ovoj lijepoj ali i provincijski uspavanoj ravnici.

 

Više...

 

GRUPA «HAZARD»

Ovaj band je okupio se nakon razlaza «Crne rupe» i popunjen je članovima iz drugih mjesta Valpovštine, ali je praktički vježbao i djelovao kao ladimirevački sastav. Grupa je svirala od 1982. do 1984. godine u sastavu: Siniša Jakopiček (solo gitara), Zdenko Čaušić (bas gitara), Dražen Kovač (bubnjevi) i Gabrijel Šargač (vokal). Međutim, njihovo djelovanje pada već u vrijeme kada čitavo tadašnje društvo ulazi u krizu i pomalo se osjeća zamor u kulturi i djelovanju mladih, a zabave po selima se sve više komercijaliziraju i počinju održavati samo na kirvaje i veće blagdane.

Nakon razlaza grupe «Hazard» tijekom 1985. godine pokušali su klinci okupiti novi band i to im je za kratko i uspjelo. Tako je tijekom 1985. godine djelovala grupa «Deveti krug» u kojoj je svirao Saša Zvonarić iz Ladimirevaca. Ubrzo se band razišao, a u Ladimirevcima se više od dvadeset godina nije pojavio novi sastav, unatoč povremenim sporadičnim pokušajima okupljanja mladih glazbenika.

 

Rock band «TAJNO IME»

Gotovo nakon dvadeset godina u Ladimirevcima je osnovan rock bend „TAJNO IME“. Točnije u 9. mjesecu 2009. godine, a Bend čine: Tomislav Kudeljnjak (bubnjevi), Domagoj Križanec i Leon Kurtović (ritam gitare), Filip Glavica (bas gitara), Krešimir Križanec (klavijature i prateći vokal), Marko Glavica (solo gitara i vokal) te Tena Takacz (vokal). Bend je do sad upisao nekoliko svirki u caffe-bar Singlee-u, te nastup na Winter party-u Ladimirevci. Repertoar čine zabavne rock pjesme, uglavnom domaće i prijeratne rock scene.

Više...

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 55 
Baner