Baner

Ladimirevačka prezimena 2. dio

Starinačka prezimena u Ladimirevcima

Prva zabilježena imena na ladimirevačkom području bila su imena župnika Kuzme i Tome, koje su u prvoj polovici XIV. stoljeća popisali papini skupljači poreza. Njihovi župljani tada su velikom većinom nosili narodna imena, koja nalazimo i 1579. godine u osmanlijskom poreznom popisu, ali tada već u malom broju. Tako su zabilježena narodna imena Divn, Guvić, Kanin, Krajša, Sokac, Kos, Dikan i Bak, a većina popisanih imenovana je po ocu s posvojnim nastavkom –ev ili –ov (napr. Divn Pavin, Petar Benošev). Tada se već pojavljuju i prva formirana prezimena: Balić, Perunić, Matić, Irić, Makerčić, Andrović, Tularić i Lorić, a u jednom slučaju nalazimo i nadimak u funkciji prezimena: Mihal Čerlenac.

Sva ova prezimena nestaju u smutnjama i ratovima u XVII. stoljeću, a u našim krajevima ostaje tek šačica starosjedilaca. Početkom osamnaestog stoljeća na opustjela zemljišta počinju doseljavati doseljenici iz okolnih zaselaka i susjednih krajeva, a zahvaljujući sustavnom popisivanju koje provodi kraljevska komora moguće je pratiti pojavu starinačkih prezimena u Ladimirevcima. Tako bilježimo 15 najstarijih prezimena u Ladimirevcima: u popisu iz 1697. godine javljaju se prezimena Kučinac, Novoselić i Šovagović, već 1702. godine javljaju se obitelji Bošnjak, Ivanović, Prečić i Vujnovac, dok se u popisu iz 1732. godine pojavljuju prezimena Jovinac, Kovačević, Matijašević, Odobašić, Parmačević, Petrušić, Samardžić, Stojić i Terzić. Nakon dvadesetak godina (1756.) pojavljuju se prezimena Blažević, Cvetković, Maričić, Marinović, Milošić, Pačarić, Pavić, Perak, Ružić, Vukajlović i Živković. Da se pojavi 13 novih prezimena trebalo je gotovo stotinu godina, pa se u popisu iz 1840. godine pojavljuju Babići (nisu u rodu s današnjima), Franjići, Furlići, Glavašići, Janjići, Korovi, Lešnjakovići, Matkovići, Peroševići, Petrovići, Škarići, Tomokovići i Turčinovići.

Krajem XIX. stoljeća javljaju se prezimena Bešlić, Cvenić, Gojević, Jozić, Kovačić, Sušić, Šalavardić i Zemljak. Od navedenih prezimena u popisu stanovništva iz 2001. godine u Ladimirevcima nije zabilježeno samo njih sedam: Furlić, Matković, Pavić, Stojić, Škarić, Turčinović i Živković. Starinačka prezimena pojavljuju se u velikom broju i s mnogo članova i danas, pa se četrdesetak nabrojenih prezimena pojavljuje u 192 obitelji sa 557 članova i čini gotovo trećinu stanovništva našega mjesta.

 

FOTOGRAFIJE DOKUMENATA

1702. popis obitelji u Ladimirevcima
1736. popis obitelji u Ladimirevcima - stranica 1
1736. popis obitelji u Ladimirevcima - stranica 2
1840. popis domaćinstava u Ladimirevcima - stranica 1
1840. popis domaćinstava u Ladimirevcima - stranica 2

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 29 
Baner