Baner

10. Šovini Dani

Datum objave: 25. svibanj 2016

U LADIMIREVCIMA SE ODRŽAVAJU DESETI ŠOVINI DANI

Jubilarne desete po redu "Šovine dane" udruga "Mladi poduzetnik" iz Ladimirevaca organizira u nikad oskudnijim materijalnim i kadrovskim uvjetima. Kada je prije deset godina pokrenuta ova kulturna manifestacija, želja organizatora bila je da u okviru njegovanja trajnog sjećanja na lik i djelo velikoga hrvatskog i jugoslavenskog glumca Fabijana Šovagovića u našu ruralnu sredinu dovedemo što više kulturnih sadržaja i time ispunimo prazninu i nisku razinu kulturnih događanja u mjestu i Valpovštini, kao i našoj županiji. Stoga je osmišljen ambiciozni program događanja, koji je pored čisto kulturnih sadržaja trebao potaknuti i agroturističke sadržaje vezane uz razne aspekte života Šove, koji je uvijek živio za svoju Slavoniju i Šokadiju. Taj koncept je prvih pet do šest godina dobro funkcionirao i razvijalo se u pravcu etablirane kulturne manifestacije, koja potiče štovatelje i publiku da sudjelovanjem u nekom od sadržaja programa doživi veličinu našega Šove kao glumca, Slavonca i Ladimirevčana.

Međutim, kako je u društvu jačala kriza i raslojavanje, tako je izostajala potpora lokalne, a zatim i šire zajednice našoj manifestaciji, pa je počelo i sažimanje programa. Naime, sva događanja i priredbe ranije su bili financirani preko projekata, koje su osmislili članovi udruge i zatim aplicirali prema Ministarstvu kulture i Ministarstvu poljoprivrede. Kako je potpora lokalne zajednice našoj manifestaciji izostala, državne institucije su počele odbijati naše projekte vezane uz "Šovine dane" i program je iz godine u godinu bivao sve skromniji. Tako smo danas nakon deset godina završili na minimumu, što dobro oslikava i stanje u našem društvu i lokalnoj zajednici.

Ovogodišnji program "Šovinih dana" usmjerili smo na našu budućnost, odnosno na djecu i mladež, te rijetke zainteresirane građane Ladimirevaca i drugih štovatelja Fabijana Šovagovića. Sam program vezali smo uz filmsku umjetnost i osmislili ga tako da kroz radionice i prigodnu projekciju izrađenih materijala pruži spoznaju o izradi filmova i osnovnim tajnama izrade amaterskog filma. U realizaciji programa pomogle su nam prijateljske udruge, te Osnovna škola Ladimirevci, bez bilo kakve druge vanjske pomoći ili potpore. Tako je tijekom dvije subote (07. i I4. svibnja 20I6.) u prostoru OŠ Ladimirevci održana radionica "Stop animacije" u kojoj je naša partnerska Udruga "Novi film" iz Osijeka za desetak prijavljenih polaznika iznijela teoretske osnove stop-animacije, a zatim su polaznici u praktičnom dijelu radili na svojim kreacijama. Iz odabranog materijala sačinjen je film koji će biti prikazan u Športskoj dvorani OŠ Ladimirevci 04. lipnja u okviru programa povodom desetih "Šovinih dana", koji počinje u I9,00 sati. Polaznici radionice nakon projekcije svojega rada govorit će o svojim iskustvima pri izradi animacije. Prije toga će posjetitelji moći razgledati rijetku i raritetnu izložbu originalnih filmskih plakata iz zbirke Marijana Horvata. U našem programu neizostavno je da se podsjetimo opusa našega Šove kroz projekciju kratkog dokumentarnog filma "Fabijan Šovagović u filmovima hrvatskih filmskih režisera". Nakon ove projekcije uslijedit će projekcije dvaju zanimljivih amaterskih trash filmova. Kraj programa obilježit će polusatni glazbeni nastup ladimirevačkog benda "Fall".

 

10. ŠOVINI DANI

P R O G R A M

07. svibnja 2016. 11.00 sati – Radionica „Stop animacije“ – teoretski dio

Mjesto radnje - OŠ Ladimirevci

Provoditelji radionice – „Novi film“ Osijek

14. svibnja 2016. 11.00 sati – Radionica „Stop animacije“ – praktični dio

Mjesto radnje - OŠ Ladimirevci

Provoditelji radionice – „Novi film“ Osijek

04. lipnja 2016. – subota – ŠPORTSKA DVORANA OŠ LADIMIREVCI

19.00 sati – Otvorenje izložbe kinematografskih plakata kolekcionara

Marijana Horvata iz Kešinaca,

19.30 sati – Pozdravna riječ organizatora,

19.40 sati – Marijan Horvat o kinematografiji i svojoj kolekciji,

20.00 sati – Radionički film „Stop animacije“ – polaznici radionice

20.15 sati – „Fabijan Šovagović u filmovima hrvatskih filmskih režisera“

20.45 sati – Krkani -  Braća Pejić - Udruga “Novi Film”

21.10 sati – „Terminator“ – Jan Štih

21.30 sati – glazbeni program – ladimirevački bend „Fall“

 

22.00 sati – zatvaranje 10.Šovinih dana

 

Redatelj Fadil Hadžić o Šovi:

„Šovagović je opasan po kolege s kojima igra u istom filmu. On naime osim dara i inteligencije ima i još treće svojstvo vrlo važno a to je fascinantno sugestivnu fizionomiju. I tako, vi mu date malu ulogu, a do kraja filma to ispadne najbolja i najveća uloga u filmu.

 

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 55 
Baner