Baner

Razvijanje poduzetničkog ozračja

Iako osnovana tek prije pet godina Udruga „Mladi poduzetnik” iz Ladimirevaca zasigurno je jedna od najaktivnijih i to ne samo u mjestu, već i na području cijele Valpovštine. Brojni projekti, akcije i pomoć u osnivanju drugih udruga, obilježili su petogodišnje razdoblje ove uspješne udruge. A, da članovi „Mladog poduzetnika” ništa ne prepuštaju slučaju i da se i nadalje namjeravju ozbiljno posvetiti brojnim projektima dokaz je strateški plan djelovanja udruge do 2012. godine.

Udruga „Mladi poduzetnik” Ladimirevci osnovana je 25. ožujka 2006. godine kada je održana i osnivačka skupština. Želja nam je bila u ruralnoj sredini pokrenuti građanske i poduzetničke inicijative s osobitim naglaskom na rad sa ciljanim skupinama stanovništva, kao što su mladi, žene, nezaposleni. Kao visokoobrazovani i proaktivni građani nastojali smo svoje znanje, vještine i iskustvo staviti u svrhu pokretanja akcija koje bi vodile održivu razvoju samog mjesta Ladimirevaca, ali i šire lokalne i regionalne zajednice. U kratkom vremenu Udruga je okupila značajan broj novih članova, osobito mladih i žena, te krenula u ostvarivanje planiranih programa. Nedugo nakon toga, članovi Udruge pokrenuli smo, sami ili u suradnji s drugima udrugama i lokalnom samoupravom, brojne inicijative i ideje. Neke od njih bile su i širega, regionalnog karaktera, primjerice, izrada plana razvoja regionalne turističke destinacije. U sklopu toga Udruga je bila i jedan od osnivača Agroturističke zajednice Valpovštine, dok smo u svom sjedištu stavili naglasak na rad s mladim i ženskom populacijom. Do danas Udruga je pokrenula dvadesetak  projekata, od kojih su značajniji osnivanje Kluba mladih Ladimirevci, pokretanje Memorijala Fabijana Šovagovića, Radionica zlatoveza - "Zlatno srce Slavonije", osnivanje dječjeg crkvenog zbora, foto radionica za djecu i mladež "Skrivena Hrvatska", pilot projekt "Održivi razvoj slavonskog sela", obnova tehnike izrade ženske ladimirevačke narodne nošnje te pokretanje web stranice ladimirevci.info, rekao je Zoran Kurtović, predsjednik Udruge „Mladi poduzetnik“ Ladimirevci. 

Uz navedeno Udruga „Mladi poduzetnik“ organizirala je i brojne radionice, edukacije i predavanja, te pružila organizacijsku i materijalnu potporu osnivanju nekoliko drugih udruga u Ladimirevcima i Valpovštini (osnivanje dječjeg zbora, šahovskog kluba, agroturističke zajednice, clastera proizvođača lavande, ogranka Crvenoga križa, a potaknula je i osnivanje nekoliko mladih rock bandova u Ladimirevcima).

Važan dio aktivnosti Udruge bio je orijentiran prema osposobljavanju seoske populacije za razne oblike poduzetničkih inicijativa i proizvodnje tradicionalnih proizvoda sela, te njihovu prezentaciju i tržišni plasman. Na tom planu su se istakle članice Udruge kroz radionicu ručnih radova i zlatoveza, te sudjelovanje na brojnim eko-etno sajmovima unutar Hrvatske.  U cilju stvaranja uvjeta za budući agroturistički razvoj, Udruga je organizirala u suradnji s lokalnom samoupravom snimanje filma "Eto, to su moji Ladimirevci", a već četiri puta organizirali smo i kulturno-etnografsku manifestaciju Memorijal Fabijana Šovagovića. Također je pokrenuta izrada web stranice ladimirevci.info na kojoj se već godinu dana mogu dobiti sve relevantne informacije o mjestu, kao i o radu Udruge. Do sada su ključni donatori bili Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Županija Osječko-baranjska, Grad Valpovo, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Valpova. Nadamo se da će nas oni pratiti i u budućim projektima, istaknuo je Kurtović.

Planovi

U nadolazećem razdoblju Udruga će nastojati riješiti kritične probleme važne za njezinu održivost i budući rast. Pri tome će se nastojati ostvariti poboljšanja koja će biti izvediva kroz- edukaciju članstva za nove programe i projekte, rješavanje nedostatka financijskih sredstava, angažiranje stručnog osoblja za razvoj i provođenje novih programa, te uključivanje u provedbu projekata na širem regionalnom prostoru u sektoru održivog ruralnog razvoja.

- Novi pristup pribavljanja financijskih sredstava podrazumijeva nastojanje da se razviju usluge koje se mogu naplatiti, povezivanje s poslovno-javnim sektorom, potraga za novim donatorima i izvorima financiranja izvan naše regije (EU fondovi, inozemni fondovi i zaklade). Provedba strateškog plana pratit će se u šestomjesečnim intervalima i to kroz provedbu projekata, praćenje prikupljanja sredstava, praćenje uspješnosti zapošljavanja i edukacije osoblja, procjena uspješnosti pronalaženja novih donatora,  porast statusa u lokalnoj zajednici, razvoj vlastitih prihoda, te provođenje evaluacijskih mjera (ankete, istraživanje potreba u lokalnoj zajednici, vrsta usluga i broj korisnika), istaknuo je Zoran Kurtović, predsjednik Udruge „Mladi poduzetnik“ Ladimirevci.

Izvor: valpovština.info

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 8 
Baner