Baner

Dirali su mu ravnicu: Glumačku legendu rat je sasvim dotukao

Datum objave: 6. siječanj 2017

Legenda hrvatskog glumišta danas bi proslavila 85. rođendan. Umro je 1. siječnja 2001. u Zagrebu, a na Mirogoju je pokopan na nedoživljeni 69. rođendan.

Iako većina glumaca cijelog života igra slične uloge, to nikako ne stoji za Fabijana Šovagovića. Slovi za jednog od najboljih glumaca na našim prostorima, a u svojoj karijeri utjelovio je Matiju Gupca, lorda Machbeta, žandara Milu Vrbicu, Kikaša i mnoge druge. Glumio je gotovo sve - bio je partizan pa je postajao slavonski seljak.

Rođen je 4. siječnja 1932. u slavonskom selu Ladimirevci, nedaleko Valpova u zemljoradničkoj obitelji. Roditelji Josip i Tonka umrli su jako rano, a brigu o četvero djece preuzela je stričeva obitelj. U Osijeku je završio srednju školu i postao građevinski tehničar, iako je već tada shvaćao da to nije njegov životni poziv.

Njegova prva uloga bila je u 'Svoga tela gospodar', a kasnije je zaigrao u 'H8' Nikole Tanhofera, u mini seriji 'Dnevnik Očenašeka', u 'Bitki na Neretvi', 'Kuda idu divlje svinje' i mnogim drugim ostvarenjima.

Šovagović nije zanemarivao niti kazališnu karijeru. Postao je član Drame zagrebačkog HNK gdje je ostvario značajne uloge. Prema sjećanjima iz djetinjstva napisao je dramu 'Sokol ga nije volio' koja je kasnije postala i cijenjeni film.

više pročitajte na: http://www.24sata.hr/show/dirali-su-mu-ravnicu-glumacku-legendu-rat-je-sasvim-dotukao-505862

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 59 
Baner