Baner

ČETRDESETA OBLJETNICA KUD "ŠOKADIJA" (drugi dio)

Datum objave: 25. travanj 2016

 

AKTIVNOSTI U RAZDOBLJU 1985.-1994. GODINE

Na izbornoj skupštini društva održanoj 31. ožujka 1985. godine odstupilo je dotadašnje vodstvo KUD-a i za novoga predsjednika izabran je učitelj JOSIP MATIJEVIĆ, a za tajnika DARKO GRGIĆ. Novo vodstvo je zacrtalo ambiciozan program pomlađivanja članstva, angažmana stručnih voditelja za sve sekcije društva (za tamburašku sekciju Josip Jozić učitelj iz Valpova, za folklornu sekciju Milan Milišić iz Belišća, za dramsku sekciju Ivan Hajnc iz Belišća), te nabavu i opremanje društva potrebnom opremom i nošnjama kako bi se proširio repertoar i osposobilo članove da izvode cjelovečernje koncerte, a ne samo nekoliko kola i pjesama iz Slavonije. Tako su folklorna i tamburaška sekcija radikalno pomlađene, dovedeni su stručni voditelji sekcija, te se pristupilo redovitim probama dvaput tjedno. Također su stariji članovi pod vodstvom Pave Šovagovića oformili izvornu folklornu grupu, koja je izvodila izvorne slavonske pjesme i radila na čuvanju i izvođenju prikaza različitih običaja koje je zapisivao i pripremao za prikazivanje Darko Grgić. Ujedno se počelo s izradom dijelova nošnji za nove koreografije (baranja, posavina, bunjevci) pri čemu su se posebno istaknule žene iz izvorne folklorne grupe krojeći i šivajući nošnje. Tajnik KUD-a Grgić bio je zadužen i za izradu programa i kompletnu organizaciju svih cjelovečernjih i ostalih nastupa. Članovi društva tih godina (1985.-1994.) su bili:

 

 

Red.

broj

Dramska sekcija

(voditelj

Ivan Hajnc)

Tamburaška sekcija

(voditelj Josip Jozić)

Folklorna sekcija

(voditelj

Andrija Iža)

Izvorna folklorna

grupa

i podupirući članovi

1.

Zdenko Samardžić

Branko Križanec

Rade Pušić

Pavo Ivanović

2.

Anica Jovinac

Goran Ivanović

Vlado Perak

Pavo Šovagović

3.

Jozo Pušić

Denis Prečić

Drago Vonić

Ante Ivić

4.

Matija Perak

Slavko Mihalj

Stjepan Šovagović

Stevo Marinović

5.

Hermina Prečić

Slaven Perak

Zvonko Janjić

Manda Marinović

6.

Brankica Pušić

Berger Saša

Damir Perak

Radan Tomislav

7.

Boro Vujić

Vlado Horvatek

Franjić Zdravko

Ruža Bulut

8.

Boro Pušić

Josip Križanec

Robert Parmačević

Eva Ivanović

9.

Ante Kelava

Dalibor Pavošević

Aleksandra Perak

Anica Odobašić

10.

Marjana Pušić

Goran Martinčević

Melita Radan

Franjka Perak

11.

Ružica Loborčec

Mario Ivić

Melita Terzić

Darko Grgić

12.

Mario Takač

Vjekoslav Bibić

Darija Odobašić

Ilija Bagarić

13.

Damir Kolesarić

Ivan Matijević

Anica Loborčec

Stipo Bulut

14.

Nada Čavčić

Mihael Samardžić

Anita Kršak

Anica Jovinac

15.

Pavao Šovagović

Stanko Čamagajevac

Antonija Kirhner

Slavko Novoselić

16.

Dragan Štrok

Jasmina Bagarić

Katica Pintar

17.

Zvonimir Alšić

Suzana Šovagović

Snježana Šovagović

18.

Saša Zvonarić

Darija Novoselić

Josip Matijević

19.

Dražen Križanec

Renata Novoselić

Josip Pavošević

20.

Slaven Križanec

Silvija Novoselić

Pavo Novoselić

21.

Kruno Križanec

Natalija Novoselić

Đuro Zemljak

22.

Boris Pušić

Ivana Zemljak

23.

Igor Tudik

Irena Tudik

24.

Boris Marković

Valerija Zemljak

25.

Vjekoslav Bibić

Dijana Vuksanić


Još neki članovi Folklorne sekcije :

Ivana Pušić

Tanja Šovagović

Renata Kolesar

Snježana Krnjajić

Martina Jovinac

Magdalena Cvenić

Sanja Pintar

Ivica Halapir

Marija Halapir

Višnja Ikić

Robert Erić

Ivan Glavica

Robert Malenica

Slavko Perošević

Darijo Tomoković

Franjo Perošević

Mario Perošević

Neda Pušić

Sanja Alšić

Vlatka Hlevnjak

Mirjana Pušić

Danijela Odobašić

Željka Šaronić

Renata Pavošević

Senka Alšić

Katarina Hlevnjak

Milojka Domanovac

Slavko Perak

Slavko Janjić

Siniša Marinović

Iste godine oformljen je i pomladak svih sekcija, kako bi se osigurala kadrovska popuna prilikom smjene generacija, što je do tada redovito izazivalo krize u društvu, pristupilo se i uvježbavanju više koreografija panonske zone (slavonski, baranjski, posavski, bunjevački i bački plesovi i pjesme), te pripremi vokalnih solista sa prigodnim izvornim pjesmama iz našega kraja. Cilj je bio da se društvo do kraja godine osposobi i uvježba cjelovečernji folklorni program. Te godine se redovito vježbalo u svim sekcijama, a uz to smo u svibnju doveli teatar veterana iz Osijeka, koji su za mještane u kinu izveli mjuzikl "Jalta, Jalta". Zatim je dramska sekcija ugostila kolege iz valpovačkog KUD-a koji su izveli komediju "idem u lov". Iste godine je društvo uspješno nastupilo na "Ljetu valpovačkom" i uvečer ugostilo KUD iz Petrovca, čiji članovi su izveli rusinske plesove i pjesme pred prepunim kinom u Ladimirevcima. Pred kraj godine je društvo ugostilo KUD "Vatroslav Lisinski" i zajedno s njime izvelo cjelovečernji program u kino-dvorani. Desetogodišnjicu rada naše društvo je dočekalo sa nikad više članova i potpore mještana, što se vidjelo i po marljivom radu i nastupima. Tako su folklorna i tamburaška sekcija imale slijedeće nastupe: u veljači u Valpovu u okviru kulturne manifestacije "Bijele večeri", u travnju na ispraćaju savezne štafete u Valpovu, u Belišću na prvosvibanjskoj proslavi uz Dravu, 25. svibnja na smotri Rusina i Ukrajinaca "Petrovačko zvono" u Petrovcima, u lipnju je uslijedio nastup na "Ljetu valpovačkom", a u listopadu je uslijedio cjelovečernji nastup u Satnici, a početkom prosinca zajednički cjelovečernji nastup sa KUD-om "Đuro Salaj" u Valpovu. Uspješnu godinu smo zaključili božićnim cjelovečernjim nastupom za naše Ladimirevčane 26. prosinca. Dramska sekcija je uvježbala komad "Svadbeni put bez muža" i u svibnju ga uspješno izvela pred ladimirevačkom publikom, a zatim su tijekom lipnja uslijedila uspješna gostovanja u Bocanjevcima, Veliškovcima i Satnici. U srpnju je zbog interesa publike u Ladimirevcima komad izveden reprizno. Kao uvertiru svoje premijere, dramska sekcija je u travnju još jednom ugostila Valpovčane koji su za Ladimirevčane izveli komediju "Siroto moje pametno dijete". Deseta obljetnica našega KUD-a posebno je obilježena 06. srpnja 1986. godine zajedničkim cjelovečernjim programom svih sekcija, te su uz prigodni program svim zaslužnim članovima i prijateljima društva uručena priznanja i zahvalnice.

Već iduće godine (1987.) došlo je do smjene generacija u društvu, ali je to proteklo dosta bezbolno zbog rada s podmlatkom, pa se kontinuitet rada nastavio. Također su 14. ožujka iz Pitomače (majstor Kos ih je izradio) stigli već ranije naručeni tamburaški instrumenti za tamburašku sekciju. Jedino je do krize došlo u dramskoj sekciji, jer su stari članovi osnivači gotovo svi odstupili i dramska sekcija je gotovo prestala sa radom pošto su novi članovi bili premladi da sami nastave rad.

Nastupi folklorne i tamburaške sekcije: u veljači na "Bijelim večerima" u Bizovcu, pod Dravom u Belišću na prvosvibanjskoj proslavi, na smotri "Orahovačko proljeće" 31. svibnja, smotra "Miholjačko sijelo" 20. lipnja, smotra u Voćinu 04. srpnja, cjelovečernji program u Ladimirevcima 26. srpnja i sutradan izlet na Orahovačko jezero za sve članove KUD-a, u programu kolonije kipara naivaca u Ernestinovu (01. kolovoza) zajedno sa Fabijanom Šovagovićem, cjelovečernji nastup u Čađavici 05. prosinca (bio je to uzvrat za njihov nastup u Ladimirevcima 28. studenoga). KUD je u svibnju također ugostio dramsku sekciju valpovačkog KUD-a koja je izvela komediju "Zajednički stan" za mještane Ladimirevaca. U 1988. godini promijenio se u studenome predsjednik, jer je Josip Matijević postao predsjednik NK "Slavonac" koji je u to vrijeme bio u krizi, a novi predsjednik KUD-a je postao PAVO ŠOVAGOVIĆ, st tim da ostane na toj funkciji do iduće izborne skupštine. Zbog smjene generacija u folklornoj i tamburaškoj sekciji bilo je nešto manje nastupa, ali rad nije trpio i redovito su se uvježbavale koreografije za nastupe, a priliv novih članova je bio kontinuiran. Nastupi su bili slijedeći: na "Orahovačkom proljeću" 05. lipnja, te na "Ljetu valpovačkom" 03. srpnja. Drugoga srpnja smo ugostili KUD "Lule Qucja" iz Suve Reke (Kosovo) s kojima smo izveli zajednički cjelovečernji program u centru mjesta (ispred trgovine) pred više stotina Ladimirevčana. U studenome je KUD sudjelovao na uobičajenoj akademiji za Dan Republike, a u veljači je naša predstavnica sudjelovala na izboru za najorginalniju šokačku narodnu nošnju "Šokica 88.) u Šaptinovcima.

Na izbornoj skupštini KUD-a u veljači 1989. godine izabran je novi predsjednik PAVO IVANOVIĆ, a tajnik je i dalje ostao DARKO GRGIĆ i ovo vodstvo će ostati na čelu društva puni četverogodišnji mandat. Nakon popunjavanja sekcija podmlatkom društvo je sazrelo za svoje najveće uspjehe i ova godina je obilježena nizom nastupa u zemlji i inozemstvu, te pokretanjem vlastite folklorno-kulturne manifestacije ("Ladimirevački divani"). Tako je pored uobičajenih nastupa na lokalnim smotrama ("Orahovačko proljeće, "Ljeto Valppovačko", "Miholjačko ljeto"), društvo imalo čitav niz cjelovečernjih nastupa: 28. siječnja u Nardu, 18. ožujka u Petrijevcima, 31. ožujka u Donjem Miholjcu, 10. lipnja u Bizovcu, 25. lipnja u Belišću, te 09. srpnja u Ladimirevcima. Međutim, najznačajniji je bio nastup za klub Osječana u njemačkom mjestu Nersingen kraj Ulma. Naime, oni su povodom proslave osme godišnjice svojega kluba pozvali da za njih izvedemo cjelovečernji program u velikoj gradskoj sali u Nersingenu. Bio je to logistički i psihološki najveći izazov s kojim se društvo susrelo, ali smo i to uspješno obavili na opće zadovoljstvo domaćina i nas samih. U Njemačku je išlo 54 člana KUD-a i 08. travnja 1989. godine smo pred više stotina gledatelja izveli cjelovečernji program pjesama i igara iz panonske zone ponosno predstavljajući svoju Šokadiju i Hrvatsku. Uz sve to dobili smo poziv za nastup na Smotri folklora u Zagrebu, te smo uspješno nastupili i na ovoj velikoj manifestaciji. Tijekom ljeta i jeseni KUD je počeo redovito nastupati za firmu "Generalturist" i strane turiste koji su dolazili riječnim brodom (kruzerom) "Mozart" u Osijek, te za talijanske lovce koji su odsjedali u Baranji. Ti nastupi su društvu bili plaćeni, pa se od tih novaca kupovala oprema i nošnje (čizme, opanci, tambure). Iste godine je KUD (zajedno sa Savjetom Mjesne zajednice Ladimirevci) bio pokretač i organizator održavanja prvih "Ladimirevačkih divana" 18. studenoga 1989. godine. Članovi KUD-a su u prepunoj sali vatrogasnog doma u Ladimirevcima te večeri prikazali običaj čijala perja, te bili nositelji gotovo čitavog programa te večeri. Ova će manifestacija prerasti u tradiciju i održavati se do današnjih dana, uvijek uz nezamjenjivu ulogu članova KUD "Šokadija". Tijekom 1990. godine nastavili smo sa nastupima, ali se već osjećalo da slijede teška vremena. Ipak smo u veljači snimili u emisiji "Desetka plus" Radio Osijeka jedan polusatni prilog o radu i uspjesima KUD-a pri čemu su naši tamburaši nastupali u živo sa slavonskim pjesmama i kolima. U Gatu smo nastupili sa cjelovečernjim programom 23. travnja, a u Belišću 30. travnja.

Bio je ovo labuđi pjev ove generacije članova, jer su uskoro nastupila ratna vremena "kada muze šute", pa je i u našem KUD-u došlo do opadanja aktivnosti, Rad društva je praktički zamro u razdoblju najžešćih borbi od 1991. do 1993. godine, kada je veliki broj naših članova direktno sudjelovao u domovinskom ratu, a neki su i poginuli ili bili ranjeni. Rad društva je počeo oživljavati izborom novoga vodstva 1994. godine kada je za predsjednika izabran PAVO ŠOVAGOVIĆ, a za tajnika TIHOMIR JANJIĆ. Ali tu počinje drugih dvadeset godina rada društva, koje trebaju opisati oni koji su u njima i sudjelovali

 

Smotra seljačke kulture - Gradski vrt osijek 1935. folklorna sekcija Seljačke sloge Ladimirevci

Tamburaška sekcija OŠ Ladimirevci šezdesetih godina

Cjelovečernji program za mjreštane 1981.

Ispraćaj općinske štafete 1981 godine

Zajednički nastup u Ladimirevcima 02.07.1988.sa KUD Lule Kucja iz Suve Reke

Aktivnosti KUD-a u 1988./89.

Cjelovečernji program u Nardu 1989

Gostovanje u Nersingenu za klub Jugoslavena Osijek 1989. godine

KUD Šokadija 1989. godine

Mimohod KUD-a mjestom (listopad 1989.)

Fabijan Šovagović pjeva sa svojom Šokadijaom na prvim Divanima

Nastup na Ljetu valpovačkom

Nastup na Orahovačkom proljeću u Orahovici

Ulaznica za 25. Ladimirevačke divane 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 8 
Baner