Baner

Foto radionica „Skrivena Hrvatska“

Datum objave: 2. listopad 2015

VRIJEME: 21. – 25. svibnja 2007.

ORGANIZATORI: Udruga „Mladi poduzetnik“, ZTK Valpovo, SOS dječje selo Ladimirevci,

POKROVITELJ: Hrvatski fotosavez

VODITELJ RADIONICE: Dragan Francuz

MENTORI: Srećko Ivković - Osijek, Josip Bagarić, Darko Grgić, Zoran Kurtović - Ladimirevci, Roberta Arsenić - Belišće, Vesna Lolić - Našice

 

 

Polaznici:

ALEN PERNJEK, BELIŠĆE,

DINKO JUKIĆ, BELIŠĆE,

VALENTINA KLEŠĆEK, BELIŠĆE,

IVAN KARLOVIĆ, LADIMIREVCI,

VALENTINA BENOVIĆ, LADIMIREVCI,

DAVOR BAGARIĆ, LADIMIREVCI,

MISLAV KEJIĆ, LADIMIREVCI,

DALIBOR KEJIĆ, LADIMIREVCI,

SANA MIHALIČEK, BELIŠĆE,

LEON KURTOVIĆ, LADIMIREVCI,

SAŠA KRIŠTIĆ, LADIMIREVCI,

HRVOJE HORVAT, LADIMIREVCI,

MARTIN GLAVAŠIĆ, LADIMIREVCI,

DOMINIK HORVAT, LADIMIREVCI,

VEDRAN VIZLER, LADIMIREVCI,

SARA KRALJ, OSIJEK,

IVAN ROMIĆ JORGIĆ, OSIJEK,

ROBERTA KUĆINAC, OSIJEK,

LJUBICA BRIGITTE NIKIĆ, OSIJEK,

TIN BARIŠA IVKOVIĆ, B. MANASTIR,

JOSIP BAGARIĆ, LADIMIREVCI

 

Program SKRIVENA HRVATSKA

 

Hrvatski fotosavez započeo je s ciklusom fotoradionica za mlade pod nazivom SKRIVENA HRVATSKA.

Riječ je o trogodišnjem programu koji je realiziran kroz 21 fotoradionicu za mlade osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta (7 godišnje, po jedna u svakoj od županija i gradu Zagrebu) od kojih svaka okuplja dvadesetak mladih s područja županije i nekolicinu mladih iz drugih mjesta, odabranih temeljem praćenja njihova rada potvrđenog rezultatima, u suradnji s udrugama članicama Hrvatskog fotosaveza te osnovnim i srednjim školama.

Svaka od radionica predviđena je u trajanju od po pet dana, završava izložbom u mjestu održavanja, a konačni rezultat cjelokupnog programa organizirao bi se kao cjelovita izložba i publikacija.

Osim provedbe svake od radionica jedan je od prioritetnih ciljeva i organizacija izložbe radova nastalih u radionici u više mjesta županije, te posebice kontinuirani nastavak istovjetnog programa u udrugama ili školama.

Prva radionica odrađena je u siječnju 2007. u Osječko – baranjskoj županiji na području Baranje. Ova radionica u Ladimirevcima je samo logički nastavak gore spomenutok programa i jedna je u nizu radionica koje će se održavati na našem području.

Hrvatski fotosavez fotoradionicama za mlade smjera prevladavanju zaobilaženja pouke o mediju fotografije u osnovnoj i srednjoj školi, kao i ostalim prigodama za razvitak stvaralačkih procesa.

Mogućnosti stimuliranja aspekata odgoja i obrazovanja mladih mogu se vidjeti kao razlozi.

Bavljenje stvaralačkim aktivnostima upotpunjuje svaku osobu. Emocionalni aspekt je sigurno jedan od najznačajnijih kod mladog čovjeka. U okviru provedbe programa spoznaje se bogatstvo različitosti, uči se toleranciji, vrednovanju djela, razumijevanju postupaka i uočavanju razlike između opisnog i onog konotativnog koje upućuje na osobni izraz, suprotstavljanju stereotipima kroz istraživački, otkrivački i inovativni izraz, senzibiliziranju za temu, uočavanju vlastite vrijednosti a posebno često neuočenog talenta.

Također, poticanje i omogućavanje slobodnog, kreativnog izražavanja različitim postupcima, doprinos razvitku kulture vizualno-likovnog izražavanja, ostvarivanje prigoda za razvoj osobnog identiteta kritičkog mišljenja, traganje za novim iskustvima, poticanje međusobne povezanosti mladih koju karakterizira otvorenost, uvažavanje, razvoj pozitivnog stava o sebi i drugima, doprinos komunikaciji, mobilnosti i suradnji.

Tematsko opredjeljenje programa u srži iskazuje identitet, koji pak čini samu bit kulture. I ključ razumijevanja nas samih. Kultura obuhvaća jezik, tradicije, vjerovanja, običaje, društvena ponašanja. I umjetnost zajednice. Razumijevanje kulture je imperativ u izbjegavanju krize identiteta. I neimanja korijena. I preduvjet komunikacije. U našem sve manjem svijetu, svjedoci smo rastuće homogenizacije, erozije izvorne kulture, „serijske monotonije“, globalizacije.

Mladi će u ovoj radionici oživjeti zaboravljeno, skriveno, one stvari koje kulturu na ovim područjima čine prepoznatljivom i jedinstvenom u namjeri da zajedno ne izgubimo svijest o tome tko smo, odakle dolazimo, kamo pripadamo i konačno formulirati o tomu svoj stav vizualnim jezikom. Pitanje je kako vidjeti više ali, što je važnije, poticati ona pitanja koja će rezultirati odgovorom u osobnoj poetici autora.

Jer, fotografija kao medij u prostoru kulturne aktivnosti i procesa, bio on socio-ekonomski, politički, estetski ili drugi, pokazuje kako fotografija danas nije puka tehnička ili estetska činjenica, nego je postala vizualna misao ili kulturološka praksa.

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 56 
Baner