Baner

Kako je sve započelo

Datum objave: 13. rujan 2015

Udruga "Mladi poduzetnik" Ladimirevci osnovana je 25. ožujka 2006. godine, kada je u Ladimirevcima održana osnivačka skupština. Osnivači udruge bili su Zoran Ivanović, Snježana Tolić, Marija Šovagović i Zoran Kurtović. Registracija Udruge pri Uredu za opću upravu Grada Valpova uslijedila je 24. travnja 2006. godine. Osnivači Udruge željeli su u izrazito ruralnoj sredini pokrenuti građanske i poduzetničke inicijative, s osobitim naglaskom na rad sa ciljanim grupama stanovništva (mladi, žene, nezaposleni). Kao visokoobrazovani i proaktivni građani nastojali su svoje znanje i iskustvo staviti u svrhu pokretanja akcija koje bi vodile održivom razvoju, kako njihovog mjesta, tako i šire lokalne i regionalne zajednice.

U kratkome vremenu udruga je okupila značajan broj novih članova, osobito mladih i žena, te krenula u ostvarivanje svoje misije. Ubrzo zatim članovi Udruge pokrenuli su sami ili u suradnji s drugim udrugama i lokalnom samoupravom, brojne inicijative i ideje. Neke od njih bile su i širega, regionalnog karaktera, na primjer: izrada plana razvoja regionalne turističke destinacije. U sklopu toga Udruga je bila i jedan od osnivača Agroturističke zajednice Valpovštine, dok je u svojemu sjedištu stavila naglasak na rad s mladima i ženskom populacijom.

 

 

Do danas je udruga pokrenula dvadesetak projekata, od kojih su značajniji: Klub mladih Ladimirevci, Memorijal Fabijana Šovagovića, Radionica zlatoveza - "Zlatno srce Slavonije", osnivanje dječjeg crkvenog zbora, foto radionica za djecu i mladež "Skrivena Hrvatska", pilot projekt "Održivi razvoj slavonskog sela", obnova tehnike izrade ženske ladimirevačke narodne nošnje, uređenje turističke destinacije “Adica”, pokretanje web stranice ladimirevci.info kao i održavanje glazbenih radionica u svojim prostorijama. Udruga je organizirala i brojne radionice, edukacije i predavanja, te pružila organizacijsku i materijalnu potporu osnivanju nekoliko drugih udruga u mjestu i Valpovštini (šahovskog kluba, agroturističke zajednice, klastera proizvođača lavande, ogranka Crvenoga križa i rock bandova) Važan dio aktivnosti Udruge bio je orijentiran prema osposobljavanju seoske populacije za razne oblike poduzetničkih inicijativa i proizvodnje tradicionalnih proizvoda sela, te njihovu prezentaciju i tržišni plasman. Na tom planu su se istakle članice Udruge kroz radionicu ručnih radova i zlatoveza, te sudjelovanje na brojnim eko-etno sajmovima unutar Hrvatske.

 

 

U cilju stvaranja uvjeta za budući agroturistički razvoj, Udruga je organizirala u suradnji s lokalnom samoupravom snimanje filma "Eto, to su moji Ladimirevci", a tradicionalno organizira kulturno-etnografsku manifestaciju “Šovini dani” . Udruga je dobila na korištenje od Hrvatskih voda parcelu pokraj mjesnog kupališta “Pijesak” koju je pošumila sa 400 sadnica, postavila masivne klupe i izradila sjenicu. Također udruga održava web stranicu Ladimirevci.info na kojoj se mogu dobiti sve relevantne informacije o mjestu, kao i o radu Udruge.

 

 

 

 

Do sada su ključni donatori udruge bili:

- Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH;

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva RH;

- Ministarstvo kulture RH;

- Ministarstvo turizma RH;

- Hrvatski audiovizualni centar;

- Županija Osječko-baranjska;

- Grad Valpovo;

- Grad Zagreb;

- Hrvatske šume;

- Turistička zajednica Osječko-baranjske županije;

- Turistička zajednica Grada Valpova.

 

 

 

 

Provedene radionice:

 

- Radionica zlatoveza i rukotvorina “Zlatno srce Slavonije” (28)

- Informatička radionica (21)

- Crkveni zbor (39)

- Škola šaha L.A. “TOP” (26)

- Foto radionica “Skrivena Hrvatska” (20)

- Radionica filma “Mala škola filma” (17)

- Engleski (15) i Njemački jezik (17)

- Glazbene radionice (33)

- Ekološke radionice i akcije: “Mladi poduzetnik” (12), RD “Amur” (17), NK “Slavonac” (34)

 

 

 

 

Voditelji radionica:

 

- Zlatovez : Vlasta Vranjković

- Obnova šokačke narodne nošnje: Milica Pušić

- Rukotvorine, oslikavanje stakla, tapiserija: Sandra Bagarić

- Informatička radionica: Vladimir Šovagović

- Crkveni zbor: Ana Domanovac,

- Škola šaha: Zdravko Birovljević

- Foto radionica: Dragan Francuz

- Radionica filma: Aleksandar Muharemović

- Engleski: Andrea Bagarić

- Njemački: Ivana Vranjković

- Radionica za bubnjare: Goran Đurković Maš

- Radionica za gitariste: Branimir Križanec

- Ekološke radionice: Darko Grgić i Jakov Babok

 

Autor: mr.sc. Darko Grgić

 
Baner
Suveniri Vranjković
Baner
Baner
Baner
Da li podržavate dosadašnje upravljanje javnim financijama grad Valpova ?
 
Baner
Trenutno aktivnih Gostiju: 38 
Baner